Kişisel Gelişim Kursu

Kişisel Gelişim Kursu

Kişisel Gelişim Nedir?

Kişisel gelişim; bireylerin alışkanlıklarını, davranışlarını ve tepkilerini geliştirmek için kullanılan tekniklerin bütünüdür. Kişisel gelişim dendiğinde öfkeyi kontrol etmeyi, tembellikten arınmayı, daha kibar ve düşünceli olabilmeyi, sorumluluk alabilmeyi, yeni beceriler geliştirmeyi ve dünyaya daha pozitif bakabilmeyi öğrenmek gibi unsurlar akla gelir.

Kişisel Farkındalık

Kişisel gelişim sürecinin ilk ve belki de en kritik aşaması kişisel farkındalık aşamasıdır. Değişmek ve gelişmek isteyen bireyler ilk önce kendilerine dürüst olmayı başarmalıdır. Bireylerin zayıf ve güçlü yanlarını analiz etmesine dayanan aşama kişinin kendisini daha iyi tanıması adına önemli bir fırsat sunar. Kişi kendini tanıdıkça ihtiyaçları, beklentileri ve amaçları hakkında daha gerçekçi bilgilere sahip olur. Kişisel gelişim yolculuğunun başlangıç noktası olan öz farkındalık sağlama aşamasında bireyler kendilerini tanıdıkları için gelişim alanlarını da belirleyebilirler.

Karşılaştırma ve ilk izlenim

Kendisinin sevdiği ya da ona daha iyi gelen kişilerin özelliklerinin keşfedilmesini kapsayan karşılaştırma sürecinde kişi daha iyi bir versiyonuna dönüşme şansı yakalar. Çoğunlukla insanlar başkalarının başarılarını takdir etmek yerine içten içe yayılan bir kıskançlık hissine kapılırlar. Başkalarının başarılarının sırrını öğrenmek isteyenler karşılaştırma yaparak kendi gelişim alanlarını belirleyebilirler. Bu sürecin başarılı bir şekilde tamamlanması için bireylerin kıskançlık duygusundan arınması gerekir.

Hata Yapmaktan Korkmayın ve kendiniz olun

Kişisel gelişim adına gerçekten faydalı bir şeyler yapmak istiyorsanız harekete geçmelisiniz. Harekete geçmeli ve hata yapmalısınız. Yaptığınız her hata sizi daha iyiye ulaştıracaktır, elbette yaptığınızı hatalardan ders çıkarabilirseniz. Hata yapmak için bir anlamda risk almaya başlamalısınız. Örneğin iş hayatımızın küçük bir kesitini ele alalım. Mesai saatlerinde akıllara gelen fikirlerin sizce ne kadarı yönetimle paylaşılıyor? Maalesef birçok kişi hata yapmaktan ya da yapmış olmaktan korktuğu için fikirlerini dahi söyleyemiyor. Kişisel gelişim felsefesi de işte buna tam anlamıyla karşı çıkıyor. Risk alınması, hata yapılması yeni şeyler öğrenmek için büyük bir fırsat yaratabilir tezi savunuluyor. Mevcut hayatından memnun olmayan ve daha başarılı bir insan haline gelmek isteyen bireyler kendilerini tanıdıktan ve gelişim alanlarını belirledikten sonra hata yapmaktan korkarlarsa kişisel gelişim süreci de sekteye uğruyor.

Yeni İnsanlarla Tanışın ve güvenin

Kişisel gelişim adına atılması gereken en dev adımlardan biri yeni insanlarla tanışmaktır. Adı üzerinde “kişisel” gelişim olduğu için maalesef yeni insanlarla tanışmanın faydaları genellikle ikinci plana atılır. Kişisel gelişim yolculuğuna çıkmak ve başarılı olmak isteyen bireylerin sahip olduğu nitelikleri geliştirmesi adına yeni insanlarla tanışması gerekir. Nasıl derseniz, yeni insanlarla tanışmanın birçok kolay yolu olduğunu söyleyebiliriz. En basitinden girdiğiniz ortamlarda girişken davranarak çevrenizi kısa sürede fark edilebilir ölçüde genişletebilirsiniz.

Bakış Açınızı Değiştirin

Kişisel gelişim yolculuğunda zaferle ilerlemek istiyorsanız bakış açınızı değiştirmeli ve özellikle üç nitelik özelinde kendinizi geliştirmeye çalışmalısınız. Bu niteliklerden ilki kararlılıktır, ikincisi pozitiflik ve üçüncüsü de öz farkındalıktır. Kararlı olmaktan kasıt vazgeçmemek ve engelleri aşmayı göze alarak ilerlemektir. İş hayatından örnek vermemiz gerekirse hedefleriniz uğruna kararlılıkla savaşmanız gerektiği çıkarımını yapabilirsiniz. Tabi ki bir insanın tüm hayatı yalnızca işteki başarılarına indirgenemez, ancak kararlılık bir kez içselleştirdiğinde kişi bu özelliği benimser ve hayatının her alanında kararlı bir duruş sergiler. Kişisel gelişim adına önemli olan bir diğer nitelik de pozitif olabilmektir, hem zor hem de kritik derecede önemli olan bu özelliği geliştirmek isteyenlerin çevrelerini gözden geçirmeleri gerekir. Bir bireyi çevreleyen diğerlerinin gelişime açık ve pozitif olması bireyin kendisi adına da faydalı olacaktır. Kişisel gelişim ve kişisel gelişimin süreklilik haline gelmesi için bireyin öz farkındalığının da gelişmiş olması gerekir. Çevresinde neler olup bitiyor, olayların nedeni de, kişi kendini hem sorgulamalı hem de bu süreçte gelişim alanlarını devamlı gözlemlemelidir.

Gözlem ve dikkat becerinizi geliştirin

Kişisel gelişimine önem veren ve daha iyi bir konuma yükselmek isteyen bireylerin sürekli gözlem yapması gerekir. Bir olayla karşılaşıldığında ya da belli bir zaman dilimi içerisinde kişi kendi yaptıklarını, kendisine yapılanları ve ne ile mücadele ettiği hakkında düşünmelidir. Kişisel gelişim sürecinde edinilen kazanımların değerlendirilmesi gereken gözlem aşaması kişiye kat ettiği yolu görmesi ve bu doğrultuda motivasyon sağlaması için önemli dayanaklar sunacaktır.

Pozitif olun

Kişisel gelişim aşaması kendine has zorluklar içerir. Kişinin kendisiyle yüzleşmesi, güçlü yanları kadar eksikliklerini de fark etmesi; kendisine meydan okuması, yeni insanlarla tanışıp iyi yönlerini analiz etmesi, kendisinin yaşadığı değişimi anlayabilmesi takdir edersiniz ki kolay bir yolculuk olarak nitelendirilemez. Fakat kişi kişisel gelişimin temel mantığı doğrultusunda hareket edip daha iyiye ulaşmak için yılmadan kararlı bir biçimde mücadele ederse, konfor bölgesinden çıkıp yeniliklere temas edebilirse gerçek potansiyelini de ortaya çıkarabilir.

Eğitim almak için iletişime geçiniz.

0 Comments

Add Your Comment: